COPD או מחלת ריאה חסימתית כרונית (COPD, chronic obstructive pulmonary disease) הינה מחלת ריאות שגורמת להיצרות דרכי הנשימה ולקשיי נשימה. עיקר הקושי שיחוו החולים יהיה בהוצאת האוויר ופחות בשאיפתו. המחלה מאובחנת לרוב בגיל העמידה והנה הגורם הרביעי בשכיחותו למוות ברחבי העולם. כ2.5 מיליון בני אדם מתים מהמחלה מידי שנה מתוכם כ3000 בישראל.
הגורמים ל-COPD
מחלת COPD היא מחלה כרונית. הגורמים המרכזיים למחלה הם: עישון, זיהום אוויר ושאיפת אבק וכימיקלים לאורך זמן. מרבית החולים במחלה הם מעשנים או אנשים שעישנו בתקופות מסוימות בחייהם. המחלה אינה מדבקת.
סימפטומים של מחלת COPD
COPD מאופיינת כאמור בקשיי נשימה של החולים בה. אל קשיי הנשימה מצטרפים שיעול חזק וכיח. הסיבות לכך הן:
- דרכי האוויר ושקי האוויר בריאות מאבדים מגמישותם.
- הקירות בין שקי האוויר שבריאות נהרסים ורמת תפקודם נפגעת כליל.
- קירות דרכי האוויר מתעבים ומתנפחים.
- בדרכי האוויר מיוצרות כמויות גדולות של כיח, מה שמקשה כמובן על הנשימה.
מהלך המחלה
כמשתמע משמה, COPD הנה מחלת ריאות כרונית בלתי הפיכה, כלומר אינה ניתנת לריפוי. טיפול נכון ומתאים יכול להקל על החולה. במקרים מסויימים ניתן יהיה להציל את חיי החולה על ידי ביצוע השתלת ריאות. למחלה ארבעה שלבים, על מנת להבינם יש להבין תחילה מהו ערך ה FEV1. ערך זה מסמל את קצב נשיפת האוויר בשניה הראשונה. ככול שהערך יהיהי נמוך יותר כך כמות האוויר שיוצאת בשניה הראשונה נמוכה יותר וזאת כתוצאה מחסימה גדולה יותר.
שלב 1: היחס FEV1/FVC מצביע על חסימה, אולם הערך FEV1 האבסולוטי הנו מעל 80% מהנורמלי, כלומר החסימה היא יחסית קלה.
שלב 2: הערך FEV1 הינו בין 50% ל- 80%. כלומר השפעתה של החסימה כבר מורגשת יותר ואיכות חיו של החולה מתחילה להיפגע.
שלב 3 : ערך FEV1 הינו בין 30% ל- 50%. החסימה היא כבר משמעותית ופוגעת באופן קשה באיכות חיו של החולה.
שלב 4: ערך FEV1 נמוך מ- 30%, או שמופיעים סימנים לאי-ספיקה נשימתית.
טיפול בחולי COPD
כאמור, COPD הינה מחלה כרונית ובלתי הפיכה ולכן מטרות הטיפול בה הן מניעתיות ונועדו למנוע את הידרדרות החולה. הטיפול יתמקד בהפחתת החשיפה לזיהום ככל האפשר ופעולות להרחבת כלי הנשימה על ידי אינהלציה, שימוש במשאף ובסטרואידים. בשלבים המתקדמים של המחלה יטופל החולה בחמצן ברוב שעות היום.